Savjeti za vinovu lozu za tjedan 3.6.-9.6.

Objavio in Ostale Novosti, Vijesti on 04/06/20130 komentara

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Na dnu stranice se nalazi tablica preporuka po regijama.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Nakon cvatnje vinograd je još uvijek potrebno intenzivno štititi od plamenjače i pepelnice te započeti sa zaštitom od botritisa ili sive plijesni. Gljivica uzročnik sive plijesni se u ovoj fazi nalazi na vrhovima cvata i čeka povoljan trenutak za infekciju boba stoga je vrlo važno na vrijeme krenuti s aktivnom zaštitom, odmah nakon cvatnje.

Također treba voditi brigu i o moljcima koji se pojavljuju nakon cvatnje. Za tu namjenu preporučamo Decis 2,5 EC, samo ukoliko nije riječ o integriranoj proizvodnji. Svakako ukoliko se ocjeni da napad moljaca nije jak bolje ne koristiti insekticide zbog mogućeg uništavanja korisnih insekata prirodnih neprijatelja moljca. Mlade vinograde koji su sađeni ove godine treba zaštititi kontaktnim fungicidima. Preporučujemo Antracol Combi WP 76 i močivi sumpor.

Ove godine divljač pravi znatne štete u vinogradima tako što brsti mlado lišće i mlade izboje.

Nakon cvatnje može se početi s vršikanjem vinograda ukoliko je vinograd jako bujan no tada se može očekivati i veća pojava zaperaka.

01.06.2013. podregija Moslavina; sorta škrlet zaražena grinjom

 

01.06.2013. podregija Moslavina; prikaz štete na vinovoj lozi koju je prouzročila divljač

 

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

U prošlotjednom razdoblju su zabilježene značajne količine oborina na području svih vinogradarskih podregija sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Istre, koje su bile veće od 50 mm kiše na m2  te praćene znatnim padom prosječnih dnevnih temperatura. Intenzivan porast loze je usporen i odgođen je početak cvatnje. Vinova loza usljed vegetativnog poremećaja uzrokovanim nepovoljnim vremenskim uvjetima je dodatno osjetljiva na napad biljnih bolesti i štetočina.

Zato i u slijedećem tjednu preporučujemo nastavak prskanja „sigurnim“ pripravcima koji jamče sigurnu zaštitu i u ovako stresnim uvjetima. Preporučujemo Mikal Premium F u dozi od 3kg/ha u kombinaciji s Falcon EC 460  u dozi od 0,4l/ha. Ovim tretmanom osiguravamo kvalitetnu zaštitu kroz duže razdoblje cvatnje i u klimatski ekstremnim i stresnim uvjetima za ovo podneblje.

Intenzitet mehaničkih radova u vinogradu bi u idućem razdoblju trebao biti sveden na minimum ukoliko to prilike dozvoljavaju. Vrlo pomno treba pratiti zdravstveno stanje vinograda da bi se eventualno moglo reagirati na vrijeme, pa makar to značilo i primjenu fungicida u cvatnji. Uporaba preporučenih fungicida dozvoljava čak i takve zahvate.

U nastavku su slike s Bayerovog demo  pokusa (program naveden u preporukama) na površini od 2 ha u Kašteliru-Istra gdje unatoč vrlo lošoj klimatskoj godini nema traga infekcije u niti jednom stadiju razvoja loze.

 

01.06.2013. podregija Istra, lokalitet Kaštelir

01.06.2013. podregija Istra; loaklitet Kaštelir, sorta refošk

01.06.2013. podregija Istra; lokalitet Kaštelir, sorta teran

 

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

I prošli tjedan u svim vinogorjima ovih podregija bilo je izrazito kišno vrijeme s relativno niskim temperaturama koje su u nekim vinogorjima (Imotsko, Vrličko, Vrgoračko, unutrašnjost Pelješca) tijekom noći redovito padale ispod 10 oC. Ove temperature su imale dvojako djelovanje: usporile su uzročnike bolesti ili ih potpuno onemogućili, ali isto tako negativno djelovali na prirast i kondiciju vinove loze te pomakle fenofazu cvatnje minimalno za 7-10 dana. Nažalost, osim niskih temperatura niz vinogorja i položaja obilježilo je nevrijeme s tučom (Pojezerje kod Vrgorca, Potomje, dolina Neretve) što će donijeti dodatne probleme vinogradarima.

Vinogradima koji su oštećeni od tuče preporučujemo uz intenzivnu zaštitu i obavezno korištenje specijalnih hranjiva tzv. aminokiselina koji se mogu naći pod raznim trgovačkim nazivima. Zbog obilne količine vlage u tlu, promjenjivog vremena i podizanja temperature vinogradi se nalaze u kritičnim fazama te možemo očekivati strahovito brz prirast vinove loze, ali što je važnije i veliki pritisak bolesti. Zbog toga preporučujemo upotrebu najefikasnijih pripravaka za suzbijanje, naročito plamenjače, ali i pepelnice. Vinogradari u ovoj situaciji trebaju zaštiti pristupiti zaista beskompromisno. Zato preporučujemo upotrebu Mikal Premium F u dozi od 3kg/ha za suzbijanje plamenjače te Nativo 75 WG u dozi od 0,2 kg/ha za suzbijanje pepelnice. Osim toga Mikal Premium Fpokazuje najbolja svojstva u blok tretmanima 2-3 puta zaredom. Isto tako, odlična kurativna svojstva stavljajuMikal Premium F u prvi red za izbor kod onih vinogradara koji zbog vremenskih uvjeta zakasne s aplikacijom.

01.06.2013. podregije Dalmatinska Zagora te Srednja i Južna Dalmacija, sorta malvasija dubrovačka bijela – puna cvatnja

01.06.2013. podregije Dalmatinska Zagora te Srednja i Južna Dalmacija; vinogorje Konavle, sorta malvasija dubrovačka bijela – puna cvatnja

Aktualni_savjeti/Preporuke_po_regijama_3.6.pdf [271 kB]