Kontaktirajte nas na: +385 (0)44 719 435

Istraživanje i razvoj inovativne funkcionalne hrane za pčele radi povećanja efikasnosti globalne pčelarske proizvodnje

Kratak opis projekta: Predloženi projekt odnosi se na istraživanje i razvoj inovativne funkcionalne hrane za pčele temeljene na novim izvorima proteina i lipida. Svrha projekta je razvojem inovativne funkcionalne hrane za pčele s visokim potencijalom internacionalizacije povećati konkurentnost tvrtke Agro Simpa na globalnom pčelarskom tržištu, a učinkovitom suradnjom s  Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek ojačati interne kapacitete tvrtke za komercijalizaciju rezultata IRI aktivnosti.

Nositelj projekta: Agro Simpa d.o.o.

Partner na projektu: Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Ukupan iznos projekta: 3.612.184,81 kn

Iznos EU potpore: 2.443.337,87 kn (AS: 1.800.728,86 kn + FZOS: 642.609,01 kn)

Razdoblje provedbe projekta: 17.08.2020. – 17.08.2023.

Ciljevi projekta: Rast prihoda od prodaje 11% i izvoza 41%, otvaranje 3 radna mjesta do 2026. godine, povećanje ulaganja u IRI aktivnosti +50%. Projekt doprinosi porastu inovacija i konkurentnosti globalnog pčelarstva te društvenoj problematici održive poljoprivrede, klimatskih promjena i okoliša.

Projekt se sastoji od nekoliko glavnih aktivnosti:

Element projekta 1: Industrijsko istraživanje za potrebe razvoja funkcionalne hrane za pčele

Element projekta 2: Eksperimentalni razvoj funkcionalne hrane za pčele do faze uspostavljenog i kvalificiranog tehnološkog sustava

Element projekta 3: Upravljanje projektom

Element projekta 4: Promidžba i vidljivost

Rezultati projekta su sljedeći:  Eksperimentalno dokazan tehnološki koncept funkcionalne hrane za pčele tvrtke Agro Simpa (PoC), validiran tehnološki koncept funkcionalne hrane za pčele u laboratorijskom okruženju, objavljen 1 stručni/ znanstveni članak vezan uz rezultate E1 u renomiranim časopisima, validirana i demonstrirana tehnologija funkcionalne hrane za pčele u relevantnom okruženju, validirana tehnologija funkcionalne hrane za pčele u operativnom okruženju te uspostavljen i kvalificiran tehnološki sustav, mobilna aplikacija za praćenje pčelinjih zajednica stavljena u upotrebu, prijava za zaštitu intelektualnog vlasništva, povećana vidljivost i reputacija tvrtke Agro Simpa kao i FAZOS-a.

Voditelj projekta i kontakt osoba: Saša Simić, agrosimpa@agrosimpa.hr

Više informacija na:

http://www.strukturnifondovi.hr/
https://strukturnifondovi.hr/wp-content/uploads/2017/05/OPKK-2014.-2020.-tehni%C4%8Dke-izmjene.pdf

*Sadržaj Internetske stranice isključiva je odgovornost tvrtke AGRO SIMPA društvo s ograničenom odgovornošću za poljoprivrednu proizvodnju,trgovinu i usluge

*Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.