Savjeti za vinovu lozu za tjedan 27.5.-2.6.

Objavio in Ostale Novosti, Vijesti on 28/05/20130 komentara

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Na dnu stranice se nalazi tablica preporuka po regijama.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Na ranim sortama grožđa (chardonnay, pinot bijeli, rizvanac, portugizac) cvatnja je počela stoga vinograde treba zaštititi sistemičnim sredstvima koji su idealan izbor u vrijeme cvatnje. Mikal Premium F  3 kg/ha i Nativo 75 WG0,2 kg/ha su odlična sredstva koja štite vinograd od bolesti 12 do 14 dana i štite vinograd tijekom cijele cvatnje. Ukoliko vinograd nije zaštićen, a cvatnja nije završena vinograd se mora zaštititi i u cvatnji.

Sorte grožđa koje su osjetljive na botritis (rizling rajnski, manzoni incrocio, ottonel muscat ) bilo bi dobro zaštiti botriticidom prije cvatnje.  Botritis  napada peteljke cvata i novonastali grozdić te može znatno umanjiti urod. Preporučamo  Teldor SC 500  u dozi1,5 lit/ha prije cvatnje.

Napomena: Prilikom pripreme škropiva vrlo je važan redoslijed mješanja pripravaka. U prskalicu ili atomizer prvo dodajemo Teldor SC 500 a zatim ostala sredstva.

I dalje napominjemo da intenzivna primjena herbicida u ratarskim kulturama mogu dovesti do neželjenih oštećenja na vinovoj lozi. U sve više vinograda mogu se vidjeti štete od herbicida na mladicma i grozdićima kao posljedica njihove nestručne primjene.

 

23.05.2013. podregija kontinentalna Hrvatska, sorta chardonnay

 

23.05.2013. podregija kontinentalna Hrvatska, štete od neselektivnog herbicida

 

23.05.2013. podregija kontinentalna Hrvatska, štete nastale zanosenjem herbicida prilikom prskanja suncokreta.

 

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Cijeli tjedan se nastavljaju nepovoljni vremenski uvjeti obilježeni kišom i niskim temperaturama. Na kraju tjedna u petak 24.05.2013. na svim područjima  Dalmacije, Primorsko-Goranske županije i Istre je nastupilo oborinsko grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom na pojedinim lokalitetima. Distribucija oborina vinogradarima otežava plansku pravovremenu zaštitu vinograda što je rezultiralo pojavom plamenjače na gotovo svim lokalitetima u vinogorjima navedenih županija.

Primarna zaraza je ostvarena a time i karakteristični simptomi plamenjače. Plamenjača je stvorila plodna tijela i potencijal za pojavu sekundarne infekcije odnosno daljnje intenzivno širenje bolesti.

Vinogradarima je krajnji trenutak da zaštite vinograd čim to vremenski uvjeti dozvole. Preporučamo primjenu kurativnog fungicida koji ima sposobnost „liječenja“ bolesti i spriječavanja daljnih zaraza. Pripravak  Mikal Premium F ima upravo takvu sposobnost u dozi od 3kg/ha. Koristimo ga u ovoj fazi u kombinaciji s pripravkomFalcon EC 460 za suzbijanje pepelnice kao sigurno i kompatibilno jamstvo kvalitetne zaštite vinograda.

Na nekim lokalitetima u Istri zabilježen je napad štitastih ušiju (PulviniaTargionia). Suzbijanje je potrebno obaviti dok je štitasta uš u fazi nerazvijenog štita ili u pokretnoj fazi. U pokretnoj fazi, preporuča se primjena piretroidnih insekticida.

U vinogradim gdje su vidljiva oštećenje od tuče preporučamo primjenu botriticida Teldor SC 500 u dozi od 1,5 l/ha radi spriječevanja razvoja bolesti sive plijesni na oštećenim mjestima. Glavnina radova u vinogradima navedenih podregija mora biti usmjerena na što bržu i kvalitetniju zaštiti vinograda.

 

23.05.2013. podregija Hrvatsko Primorje i Sjeverna Dalmacija, plamenjača vinove loze

 

23.05.2013. podregija Hrvatsko Primorje i Sjeverna Dalmacija, plamenjača vinove loze 24 sata nakon prskanja Mikal Premiumom

 

23.05.2013. podregija Hrvatsko Primorje i Sjeverna Dalmacija, štitaste uši na vinovoj lozi

 

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

Zbog relativno umjerenih temperatura i velike vlage u tlu vinova loza u svim vinogorjima nastavlja s intenzivnim porastom. Velike količine oborina zadnjih nekoliko dana bile su dovoljne za pojavu primarnih infekcija – prvih u ovoj vegetacijskoj sezoni. To se odnosi na sva vinogorja u podregijama. Na ranim sortama u vinogorjima Hvar, Brač, Korčula i Konavle osobito južnim ekspozicijama zamjećeni su prvi otvoreni cvjetovi, ipak punu cvatnju na ovim vinogorjima, očekujemo u slijedećih  5 – 8 dana.

U Imotskom vinogorju cvatnju očekujemo par dana kasnije. Vinogradi ulaze u kritične faze zaštite od plamenjače. Zbog kišnog perioda i visokih temperatura te fenofaze vinove loze preporučamo suzbijanje plamenjače pripravkom Mikal Premium F. Također, za one vinogradare koji kasne s tretmanom – što je izrazito opasno,  preporučamo isti pripravak jer Mikal Premium F osim izvrsne preventivne učinkovitosti ima i kurativna svojstva. Partner pripravku Mikal Premium F protiv pepelnice je Nativo 75 WG jer ima snagu praćenja intervala prskanja u razmaku 12-14 dana. Izvrsno se nadopunjuju i miješaju.

 

23.05.2013. podregija Srednja i Južna Dalmacija, sorta plavac mali