Savjeti za vinovu lozu za tjedan 10.6.-16.6.

Objavio in Ostale Novosti, Vijesti on 10/06/20130 komentara

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Na dnu stranice se nalazi tablica preporuka po regijama.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Kišno i hladno vrijeme zaustavilo je cvatnju vinograda i porast loze pa preporuke za zaštitu vinograda ostaju iste kao i za prošli tjedan. Naglim zatopljenjem stvoriti će se uvjeti za razvoj bolesti te će iduća dva prskanja biti jako važna za očuvanje vinograda od bolesti. Prednost treba dati kvalitetnim sistemičnim i kurativnim fungicidima s dugotrajnim djelovanjem Mikal Premium F i Nativo 75 WG. Ako temperature naglo porastu na starijim vinogradima može doći do odumiranja trsova zbog bolesti ESCA – za koju nema lijeka nego se takvi trsovi moraju iskrčiti kako ne bi zarazili ostale trsove. Nakon cvatnje obratiti pažnju na botritis, sivu plijesan te u program prskanja obavezno uključiti fungicid Teldor .

Mlade vinograde koji su sađeni ove godine treba zaštititi kontaktnim fungicidima. Preporučamo  Antracol Combi WP 76 i močivi sumpor.

09.06.2013. podregija kontinentalna Hrvatska; mladi vinograd  (sadnja 15.04.2013.)

09.06.2013. podregija kontinentalna Hrvatska; prikaz zaštićenog vinograda od tuče i divljači

09.06.2013. podregija kontinentalna Hrvatska; Rajnski rizling na zavjesi

09.06.2013. podregija kontinentalna Hrvatska; jednokraki Guyot

 

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan je obilježen nastavkom nestabilnog vremena s velikim razlikama po pojedinim mikrolokalitetima. Na području Višnjana-Istra je svaki dan u poslijepodnevnim satima bilo i do 10 mm kiše, a svega nekoliko kilometara udaljeno područje Poreča je cijeli tjedan bez oborina.

Slične situacije su i na području Zadarske županije, Benkovačko-stankovačko vinogorje. U dva navrata je palo preko 50 mm kiše uz lokalnu tuču na pojedinim položajima, a istovremeno u zapadnim lokalitetima Zadarsko–biogradskog vinogorja od utorka imamo stabilno vrijeme.

Slična je situacija i na Kvarneru. Takvi klimatski uvjeti izrazito su povoljni za napad ili nastavak širenja biljnih bolesti.

Vinova loza je u punoj cvatnji i usljed trenutnih vremenskih uvjeta je izrazito osjetljiva na napad sve tri najvažnije bolesti vinove loza. Za cijelu vegetaciju možemo reći da je „peronosporna“. Krajem cvatnje, u fazi „čišćenja“ grozdića očekujemo i pojavu sive plijesni.

Porastom dnevnih temperatura u kombinaciji s visokom relativnom vlagom zraka i pepelnica ima idealne uvjete za infekciju. Kratkoročne prognoze vremena daju naznake nestabilnosti, tako da će se i uvjeti za infekcije i širenje svih navedenih bolesti nastaviti.

Zbog svega navedenog preporučujemo kombinaciju Bayerovih pripravaka za prskanje nakon cvatnje koji daju maksimalnu sigurnost. Za plamenjaču Mikal Premium F u preporučenoj dozi (kontaktno, sistemično, preventivo i kurativno djelovanje). Izrazito uspješan i ukoliko su prisutni simptomi infekcije s najdužim razmakom između dva prskanja (14 dana).

Za pepelnicu Nativo 75 WG (preventivno i kurativno djelovanje). Izrazito siguran i dugotrajan protiv pepelnice, a u kombinaciji sa Mikal Premium F indirektno djeluje i na sivu plijesan.

Za sivu plijesan preporučujemo Teldor SC 500 vodeći botriticid.

Ovo prskanje je jedno od najvažnijih kroz cijelu vegetaciju i značajno će utjecati na zdrastveno stanje vinograda i konačnog proizvoda. Stoga u ovom tretmanu glavna kalkulacija treba ići u smjeru odabira efikasnih, sigurnih i dugotrajnih sredstava za zaštitu.

 

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

Povećanjem temperature došla je i povećana diferencijacija u fenofazama vinove loze između podregija Dalmatinska Zagora te Srednja i Južna Dalmacija. U svim vinogorjima te u svim sortama koje se uzgajaju u podregiji Dalmatinska zagora je razdoblje pune cvatnje. Zavisno od temperatura kraj cvatnje možemo u ovim vinogorjima očekivati krajem ovog tjedna.

Razdoblje nestabilnog i vlažnog vremena se također nastavlja te vinogradarima preporučujemo upotrebu najboljih pripravaka. Velikim oborinama pridružuje se i visoka temperatura što dovodi do sparnog vremena koje pogoduje eksplozivnom širenju bolesti. Izrazito efikasna kombinacija za ovaj dio vegetacije, a sukladno vremenskim prilikama je kombinacija Mikal Premium F (plamenjač) + Nativo 75 WG (pepelnica). Napominjemo, vinogradarima kojima se vinova loza nalazi na početku cvatnje i u cvatnji da je potrebno obaviti prskanje po programu bez obzira što je vinova loza u cvatnji jer ukoliko dođe do zaraze plamenjačom u cvatnji štete po urod mogu biti 80 – 100% jer će plamenjača napasti direktno na cvat i mali grozdić koji se kasnije jednostavno ospe.

U podregiji Srednja i Južna Dalmacija u velikom dijelu vinogorja cvatnja ide prema svome kraju osim unutarnjih polja nekih vinogorja gdje se većinom uzgajaju kasne sorte (Plavac mali) – Potomje, Kuna. U ovoj fazi i dalje preporučamo beskompromisan pristup zaštiti jer očekujemo i dalje nestabilne vremenske uvjete, ali s nemjerljivo većim uvjetima za zarazu plamenjačom jer su temperature visoko iznad 20 oC. Isto tako, u uvjetima bez kiše svjedoci smo izrazito sparnog vremena što pogoduje razvoju pepelnice. Zbog svega toga preporučamo pripravke koji nemaju konkurenciju, kako u efikasnosti tako i u duljini zaštitnog intervala. To su Mikal Premium F za suzbijanje plemenjače te Nativo 75 WG za suzbijanje pepelnice. U onim vinogradima gdje je cvatnja završena preporučamo korištenje bitriticida za suzbijanje sive plijesni jer je zbog biologije bolesti prvo prskanje nakon cvatnje najvažnije u suzbijanju ove bolesti. Za tu svrhu koristimo Teldor SC 500.

Za one vinograde koji su prošli tjedan bili zahvaćeni tučom i dalje preporučamo korištenje pripravaka na bazi aminokiselina za brži oparavak vinove loze od oštećenja i stresa.

09.06.2013. Podregija Dalmatinska zagora, vinogorje Imotski, sorta kujundžuša  – puna cvatnja

09.06.2013. Podregija Dalmatinska zagora, vinogorje Imotski, sorta merlot – puna cvatnja