Stvaraju bolju kranjsku pčelu. Agro Simpa isporučila opremu.

Objavio in Agro Simpa, Vijesti on 02/11/2015Komentari isključeni

Zadarski pčelari okupljeni u Udrugu Dalmatinka preuzeli su 200.000 kuna vrijednu pčelarsku opremu financiranu sredstvima iz međunarodnog projekta Promocija pčelarstva – Bee Promoted. Preuzeto je 200 košnica i druga oprema s čime je napravljen veliki korak u istraživačkom radu na stvaranju produktivnije kranjske pčele medarice.Radi se o prvoj turi opreme koju ćemo koristiti na realizaciji projekta Bee Promoted. Tu se nalazi 200 košnica, 500 oplodnjaka koje će biti postavljene na dvije lokacije. Formira se oplodna stanica gdje ćemo proizvoditi matice. Procesom selekcije želimo stvoriti maticu koja će davati mirniju i produktivniju pčelu“, rekao je tajnik Udruge Dalmatinka Jurić.

Pčelarstvo na profesionalnoj razini

Težnja je zaštititi kranjsku pčelu na razini EU, o ćemu će se u studenom u Zadru i Splitu razgovarati sa delegacijom slovenskih pčelara koje će predvoditi predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije Boštjan Noč.

Zadarski pčelari podižu pčelarstvo s hobističkih grana na profesionalni razinu proizvodnjom dodatnih pčelinjih proizvoda. Proizvodnja matice kranjske pčele samo je dio sveukupne vizije. Težnja je zaštititi kranjsku pčelu na razini EU, o čemu će se u studenom u Zadru i Splitu razgovarati sa delegacijom slovenskih pčelara koje će predvoditi predsjednik Pčelarskog svaeza Slovenije Boštjan Noč.

Pčelari će biti educirani

Projekt Promocija pčelarstva – Bee Promoted rezultirat će boljom educiranosti pčelara, potaknuti prijelaz pčelarstva iz hobističke u gospodarsku granu te dovesti do bolje kontrole pčelinjih proizvoda, osobito meda koji se najčešće konzumira na tržištu krajnjih potrošača. Istaknuto je to na predstavljanju projekta u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru. Riječ je o projektu koji se realizira u okviru IPAprekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina. U njega su uključeni predstavnici s nacionalne, regionalne i lokalne razine, struka kroz Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju Zadar i praksa koju predstavljaju pčelari Udruga pčelara Dalmatinka iz Zadarske županije. Ukupna vrijednost projekta je 649,5 tisuća eura.

Agro Simpa d.o.o. isporučitelj robe

Agro Simpa d.o.o. je isporučila svu potrebnu opremu za ovaj projekt na što smo izrazito ponosni. Želimo svu sreću svima uključenim u ovaj projekt, te se nadamo se da će projekt biti uspješan i da ćemo i dalje surađivati sa pčelarskom udrugom Dalmatinka!

 

 

Foto: depositphotos.com, ChiccoDodiFC

Izvor: http://www.agroklub.com/pcelarstvo/stvaraju-bolju-kranjsku-pcelu/21052/