Savjeti za vinovu lozu za tjedan 8.7.-14.7

Objavio in Ostale Novosti, Vijesti on 09/07/20130 komentara

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Na dnu stranice se nalazi tablica preporuka po regijama.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi se nalaze pred zatvaranjem grozdova. Sada je optimalno vrijeme zaštititi grožđe od botritisa. Kada se grozd zatvori teško će sredstvo doprijeti do gljive koja se nalazi u unutrašnjosti grozda pa je stoga vrlo važno obaviti zaštitu prije nego se grozd zatvori. Također treba nastaviti zaštitu vinograda od plamenjače i pepelnice jer su mladice i grozdovi još uvijek osjetljivi na te bolesti. Preporuka je zaštita pripravkom Profiler u dozi 2,5 – 3 kg/ha protiv plamenjače, pripravkom Nativo 75 WG u dozi 0,2 kg/ha protiv pepelnice i  pripravkom Teldor SC 500 u dozi 1,5 l/ha protiv botritisa. Vrlo često vinogradari  primjenjuju botriticide samo u zoni grožđa i u manjoj dozi što se ne preporučuje. Takvim načinom primjene botriticida povećava se rizik od pojave botritisa na mladicima u slijedećoj godini što vinogradari vrlo često mjenjaju s crnom pjegavosti.

Preporuka je stoga da se zaštita od botritisa obavi na cijelom nasadu, a ne samo u zoni grožđa.

Mladi vinogradi (sadnja 2013.god.) ovih dana imaju veliki porast pa ih treba zaštititi sistemičnim pripravkom  Mikal Premium F u dozi 3 kg/ha i pripravkom Falcon EC 460 u dozi 0,4 l/ha. Mlade vinograde ne treba vršikati nego ih pustiti da rastu i da razviju što veću lisnu masu kako bi se kasnije bolje razvio korijen i smanjila pojava zaperaka.

U vinogradima se pojavljuju ljetni korovi koji imaju brzi porast i ugrožavaju zriobu bobica stoga preporučujemo vinogradarima da primjenom herbicida Basta 15  izbjegnu probleme u nasadu.
  

07.07.2013. regija kontinentalna Hrvatska; bolest ESCA

07.07.2013. regija kontinentalna Hrvatska; rani botritis

 

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Stabilni vremenski uvjeti bez oborina u prošlom tjednu smanjuju intenzitet napada plamenjače u sve tri vinogradarske podregije. Proizvođači koji nisu uspjeli spriječiti razvoj ove bolesti imali su razvoj nove generacije i fruktifikaciju, odnosno pojavu bijelih prevlaka  na naličju  lista („ispod žutih fleka“). Nova generacija spora  je sposobna za pojavu novih infekcija zbog visokih jutarnjih vlaga, odnosno magle i kondenzacije kapljica na listu. Simptomi su u ovoj fazi razvoja vinove loze vidljivi na najmlađim djelovima biljke, vrhovima mladih listova te na zapercima.

U ovoj situaciji preporučamo nastavak prskanja sa sistemičnim i kurativnim pripravcima iz Bayer palete proizvoda, a to su Verita u dozi od 2,5 – 3 kg/ha te Melody Duo WP 66,75 u dozi od 2,5 – 3 kg/ha. Također, preporučamo  tretman s pripravkom Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha, ukoliko već nije primjenjen tri puta.

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju uvjete za pojavu nove infekcije, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman s Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. To praktički znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja.

Pepelnica je bolest koja se našla u fokusu zaštite prošlog tjedna, te će i ovaj tjedan biti prisutna. U svim podregijama od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice. Vremenski uvijeti u proteklom tjednu su joj pogodovali a sedmodnevna prognoza za iduće razdoblje najavljuje nastavak istih vremenskih uvjeta. To znači osobitu pažnju vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest. Falcon EC 460 u dozi od 0,4 l/ha uz 1/3 doze sumpornih pripravaka predstavlja nasigurniji odabir. Falcon EC 460 u dozi 0,4 l/ha koji u svom sastavu ima 3 djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti.

U navedoj preporučenoj kombinaciji sredstava za zaštitu u ovom razdoblju je naveden i Teldor SC 500. Praktično je zadnji trenutak za sigurnu zaštitu od sive plijesni. Grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja moramo reagirati i primjeniti sredstvo unutar površine grozda gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Ove vegetacijske sezone su bili idealni uvjeti za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni u zelenoj fazi prije cvatnje. Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno pred berbu. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a zanačajno je smanjen prinos, kvaliteta grožđa i vina. Preporučujemo da sivu plijesan suzbijate sada, sa najkvalitetnijim botricidom Teldor SC 500 u dozi od 1,5l/ha.

Radovi u vinogradima će u idućem razdoblju biti polako svedeni na minimalnu razinu, prije početka šare i kasnije u očekivanju berbe koju za ranije sorte očekujemo sredinom kolovoza u Dalmaciji, te treće dekade kolovoza za Primorje i Istru. Neki od vinogradara će krenuti u reduciranje kvantitete s ciljem povećanja kvalitete grožđa i budućeg vina. Zelena rezidba (vršikanje) se  obavlja ili će se obaviti u drugom navratu iz razloga bujnosti zaperaka, a jednako tako i zadnje kultivacije vinograda.

07.07.2013. podregija Istra, lokalitet Kaštelir; sorta teran

07.07.2013. podregija Istra; lokalitet Vrbnik, sorta žlahtina

 

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

U svim vinogorjima ove dvije najjužnije hrvatske podregije vinova loza je u fazama zatvaranja grozdova i to praktički sve sorte. Sve više je dojava s terena o pojavi simptoma plamenjače u vršnim dijelovima. To je osobito na onim položajima gdje su normalne pojave duge jutarnje rose uz zahlađenje koje je bilo prošli tjedan ( Pojezerje kod Vrgorca ), ali i u onim vinogradima gdje se prerano prestalo s intenzivnom zaštitom i prešlo na kontaktna i bakrena sredstva. Zbog navedenog, u ugroženim područjima preporučamo bar još jedno sistemično prskanje po mogućnosti kurativnog karaktera. Za tu svrhu treba korisititi pripravke Verita u gornjim dozama, Melody Duo WP 66,75 ili Mikal Premium F ukoliko već nije korišten u dozvoljenom broju od tri prskanja. U zdravim vinogradima odlično je koristiti vrhunski Profiler. Treba napomenuti da je samo grožđe već izišlo iz kritičnih faza te mu plamenjača direktno više ne može naškoditi, ali je potrebna zaštita da sačuvamo lisnu masu.

Iako je na više lokaliteta primjećena plamenjača, veći problem sada svakako predstavlja moguća pojava pepelnice. Kako je poznato, pepelnica ne voli kišovito i prohladno vrijeme već sparno, vruće i vjetrovito vrijeme. Ova navedena kombinacija pogoduje eksplozivnom širenju pepelnice. Ukoliko je primjećena pepelnica u vinogradu preporučamo korištenje preparata Falcon EC 460 jer ovaj pripravak posjeduje sva tri svojstva: preventivno, kurativno i eradikativno.

U onim vinogradima gdje je proljetos primjećen velik napad akarinozne grinje, a mladice iz protekle sezone su bile zdrave govorimo o zarazi koja se desila tokom mjeseca srpnja. Zbog toga ne bi bilo loše obaviti prskanje protiv ličinki akarinozne grinje koje se sada zavlače u pupove koji će biti rodni slijedeće godine. Za ovaj problem preporučamo pripravak Envidor SC u koncentraciji 0,04% ili dozi 0,4 l/ha.

Što se tiče sive plijesni preporuke ostaju kao i prošli tjedan. Siva plijesan je prisutna praktično u svakom vinogradu i zaraza je ostvarena već prije cvatnje te ukoliko se poklope kišni hladni uvjeti u vrijeme berbe malo toga se može učiniti. Zbog toga preporučamo prskanje u ovoj fazi jer ono jamči suzbijanje uzročnika sive plijesni. Za tu svrhu preporučamo  Teldor SC 500 vodeći pripravak na tržištu.

Nakon svega zabilježenog u ovoj sezoni možemo govoriti o predposljednjim tretmanima u ovim podregijama. U onim vinogradima gdje se obavlja obrada cjelokupnog terena obavezno obaviti rahljenje (chiselovanje) ili frezanje u svrhu čuvanja preostale vlage u tlu. Od ampelotehničkih zahvata aktualno je vršikanje i zelena rezidba. Upozoravamo vinogradare da je još prerano pročišćavanje listova u zoni grozdova jer u narednim danima može doći do paleži i oštećenja bobica od sunca.