Savjeti za vinovu lozu za tjedan 22.7.-28.7.

Objavio in Ostale Novosti, Vijesti on 24/07/20130 komentara

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Na dnu stranice se nalazi tablica preporuka po regijama. 

 

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

 

Krajem srpnja ili početkom kolovoza obavlja se posljednja zaštita vinograda ove godine. Kod zdravih vinograda potrebno je samo održavati zdravstveno stanje. Kod vinograda koji su zaraženi pepelnicom ili sivom plijesni potrebna je dodatna briga i to češćim prskanjem te skidanjem lišća u zoni grožđa kako bi preparat lakše došao do grožđa. Kod skidanja listova treba paziti da se grozdovi suviše ne otvore jer mogu nastati štete od sunca i tuče (rizling rajnski). Za završno prskanje preporuka je Verita 2,5 kg/ha, Falcon EC 460 0,4 l/ha i Teldor SC 500 1,5 l/ha.

 

Do kraja vegetacije vinogradi daju zaperke koji su osjetljivi na plamenjaču .Obično se zaperci odstranjuju ali su istovremeno i korisni jer hrane grozdove. Upravo zbog toga  ne treba skinuti sve zaperke nego jedan dio ostaviti na trsu kako bi se dobio veći  slador u grožđu.

 

U vinogradima gdje ima moljaca mora se napraviti zaštita insekticidima protiv druge generacije moljaca. Može se koristiti Decis 2,5 EC ukoliko vinograd nije u integriranoj proizvodnji.

Mlade vinograde koji su sađeni ove ili prošle godine nastavljamo štiti i u kolovozu jer se listovi i mlada stabla ne smiju razboljeti. Ako mladi vinograd izgubi listove postoji opasnost da loza neće na vrijeme dozrijeti i može doći do propadanja mladih trsova od izmrzavanja. Vinogradi koji su sađeni prošle godine iduće proljeće se  formiraju pa stablo mora biti zdravo kako bi se mogao vinograd formirati. Za mlade vinograde preporuka je Verita 2,5 kg/ha iFalcon EC 460 0,4 l/ha.

 

Zaštita vinograda od korova se može obaviti idućih nekoliko dana i vinogradi će biti uredni do berbe. Preporuka jeBasta 15 1,5 do 2,5 litara u trake u vinogradima.

 

21.07.2013. regija kontinentalna Hrvatska; apopleksija

 

21.07.2013. regija kontinentalna Hrvatska; fitoplazma

 

   

21.07.2013. regija kontinentalna Hrvatska; pepelnica

 

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

 

Stabilno i sunčano vrijeme, visoke temperature i visoka relativna vlaga zraka obilježile su prošli tjedan. Naznaka promjena vremena nema u sve tri podregije, osim najava mjestimično  prolaznog nevremena tipičnih za ovo doba godine, naročito na Kvarneru i Istri.

 

U ovoj fenofazi vinove loze bobice grožđa zatvaraju puči, polako prestaju s fotosintezom i prelaze u fenofazu šaranja grozda ili početak zriobe. U zaštiti od biljnih bolesti to znači da spore plamenjače polako gube sposobnost za zarazu grozdova odnosno bobica grožđa iz razloga nemogućnosti klijanja u kapi vode kroz puči ili otvore na bobicama.

Bakreni pripravci će svojim mehanizmom djelovanja očvrsnuti pokožicu bobice grozda, zaustavljati bujnost vegetacije i omogućiti sigurnost dobrog opadanja lista u jesen i ulazak loze u fazu mirovanja.

 

Problem još uvijek predstavlja pepelnica kao posljedica navedenih vremenskih uvjeta. Pepelnica je prisutna u svim vinogorjima, s tim da je na nekim položajima kroz prošli tjedan i eskalirala. Kako je riječ o zadnjem prskanje i s obzirom na vrijeme i postojanost zaraze, na napadnutim vinogradima još jedanput preporučamo pripravakFalcon EC 460  kao najbolji kurativni proizvod na tržištu.

 

Falcon EC 460  se može primjeniti pod uvjetom da nije korišten već dva puta u vegetaciji. Uzeti u obzir karencu od 42 dana za vinovu lozu. Ukoliko je Falcon EC 460  primjenjen dva puta tijekom ove vegetacije, preporučujemo visokoučinkovit pripravak protiv pepelnice Nativo 75 WG 0,2 kg/ha ( ukoliko nije korišten tri puta u vegetaciji, a infekcija je prisutna). Uzeti u obzir karencu 42 dana u vinovoj lozi.

 

Također, u zadnjem tjednu prskanja je ostala i zadnja mogućnost djelovanja na sivu plijesan, koju u ovom trenutku ne možemo vidjeti kroz simptome bolesti, ali ukoliko je prisutna (nije se tretiralo nakon fenofaze cvatnje te prije zatvaranja grozda) u zatvorenom grozdu, napad i rezultate napada te bolesti ćemo vidjeti u jesen, ukoliko bude vlažna s nižim temperaturama.

 

U fazi mijenjenja boje grozda (fenofazi šaranja grozda) je optimalno vrijeme za treću zaštitu protiv ove bolesti, a za tu namjenu preporučamo botricid Teldor SC 500 u dozi od 1,5 l/ha. Napominjemo da vinogradari koji nisu do sada djelovali na ovu bolest ne mogu očekivati visoku učinkovitost niti jednog botricida s jednim tretiranjem samo u ovoj fazi. Ipak smanjiti će se određeni postotak zaraze odnosno simptoma ukoliko dođe do uvjeta za razvoj botritisa u jesen pred berbu.

 

Radovi u vinogradu se polako privode kraju do berbe. U tijeku je završetak vršikanja izraslih zaperaka, reduciranje grožđa kod pojedinih proizvođača, pripreme za prva navodnjavanja u vinogradima koji imaju tu mogućnost.

 

21.07.2013. podregija Istra; reduciranje prinosa

 

21.07.2013. podregija Istra; reduciranje i skidanje zaperaka oko grozda

 

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

 

U protekolom tjednu u svim vinogorjima osnovni problem je predstavljala pepelnica. Učestalo se pojavila na osjetljivim sortama i tamo gdje su razmaci bili preveliki. Još jednom se kao problem pokazao odnos doze i koncentracije. Opet ponavljamo da u onim vinogradima gdje se koriste atomizeri različitih konstrukcija koji su prije svega namijenjeni utrošku manjeg volumena vode osnovno je staviti dovoljnu i propisanu dozu pripravka prema površini, ali i volumenu zelenog zida.

U praksi to znači:

Doza za Falcon EC 460 je 0,4 l/ha i ako trošimo 400 litara vode, u tih 400 litara vode moramo staviti 0,4 l Falcon EC 460, a ne 0,1 litra.

U ovakvom škropivu koncentracija je sada 0,1%, a ne 0,04% i ona je ispravna. S druge strane, ako koristimo prskalice koje troše oko 1000 lit vode onda isto u tu količinu stavimo 0,4 l Falcon EC 460 i dobijemo koncentraciju od 0,04%.

Pojednostavljeno: određena količina sredstva mora doći na hektar površine vinograda bez obzira na količinu vode po ha. Ukoliko trošimo više od 1000 litara povećati količinu sredstva za omjer koliko smo potrošili više vode od rečenih 1000 litara. Nerazumijevanje pojmova doze i koncentracije najčešće je dovodilo do pogrešaka u primjeni i time do neadekvatne zaštite i pojave prije svega pepelnice.

U zdravim vinogradima zaštitu treba privesti kraju gdje to dopuštaju vremenske prilike. Ukoliko vinogradar misli da je još velika opasnost od pepelnice neka koristi i dalje sistemične pripravke  (Folicur EW 250Nativo 75 WG,Falcon EC 460) u propisanim omjerima i neka doda polovičnu dozu sumpornog pripravka. Grožđe je već dugo izvan opasne zone kada je riječ o plamenjači te preporučamo prelazak na kontaktne pripravke bakrenog tipa da se umiri prirast loze te da očvrsne bobica grožđa.

Osim navedenog iznimno je važno, ukoliko nije obavljeno prskanje protiv sive plijesni to obaviti i to s pripravkomTeldor SC 500.